Steenpuisten

Steenpuisten

Weersta de verleiding om uit te knijpen! Zo maak je het alleen maar erger. Vaak verdwijnt een steenpuist spontaan of barst ze open. Eventueel dep je met ontsmettingsmiddel. Zorg voor een goede zelf hygiëne, was je handen regelmatig en houd je nagels schoon.

Specifieke vragen?
Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje in je huid. Meestal zijn huidbacteriën (stafylokokken) de boosdoeners. Een steenpuist begint als een rood jeukend plekje dat beetje bij beetje hard en pijnlijk wordt. Soms wordt het zelfs ‘zo hard als een steen’. Na een tijdje kan in het midden van de zwelling een gele ‘puskop’ komen te staan. Dan is je puist ‘rijp’ en kan hij openbarsten.

Steenpuisten komen voor bij mannen en vrouwen, jong en oud. Je kunt ze meestal aantreffen ter hoogte van je oksel, lies, bil, nek, aangezicht of neus.
Wanneer je verschillende steenpuisten dicht bij elkaar krijgt, spreek je over een ‘karbonkel’ of ‘negenoog’. Deze komen vooral voor in de nek. Ze zijn erg pijnlijk en je kunt er  zich grieperig door voelen. Mannen hebben er iets vaker last van dan vrouwen.

Een steenpuist ontstaat niet zomaar. We zetten enkele risicofactoren even op een rijtje:

  • Slechte hygiëne: dit verhoogt de kans op een bacteriële infectie. Haarzakjes kunnen verstopt raken en op die manier ontsteken.
  • Te strakke kledij: hierdoor kan je huid beschadigen, wat de kans op infectie verhoogt.
  • Overmatig zweten: dit maakt je huid week en warm; de geliefkoosde omgeving voor bacteriën! Draag daarom bij voorkeur katoenen kledij.
  • Verminderde weerstand door o.a. suikerziekte, overgewicht of ondervoeding.
  • Gebruik van geneesmiddelen die de weerstand onderdrukken. Voorbeelden hiervan zijn AIDS-remmers en geneesmiddelen gebruikt bij kanker of transplantatie.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: