Mazelen

Mazelen

Een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De rode vlekken beginnen achter de oren en verspreiden zich, via gezicht en romp, over het hele lichaam in een periode van 3 dagen. De ziekte gaat vanzelf over.

Specifieke vragen?
Wat zijn mazelen?

Mazelen of morbilli is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het is een typische kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen 1 en 6 jaar.
Mazelen worden overgedragen:

  • via de lucht door praten, hoesten, niezen, … .
  • via direct contact met snot of slijm.
  • soms via besmette voorwerpen of oppervlakten (handen, bestek, bekers, speelgoed, deurknoppen, …).
  • van moeder op haar kind tijdens een zwangerschap.

Mazelen kunnen leiden tot andere aandoeningen, zoals oorontsteking, diarree, longontsteking, keelontsteking of hersenontsteking.
Indien je mazelen zou krijgen tijdens de zwangerschap, is er een risico op vroeggeboorte, miskraam of misvorming van het ongeboren kind.

Mazelen zijn besmettelijk vanaf 4 dagen vóór tot ongeveer 4 dagen na het begin van de rode vlekken. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat u weet dat een kind mazelen heeft.
De ziekte duurt ongeveer twee weken en gaat vanzelf over, maar de kinderen kunnen heel ziek zijn door mazelen.

Een kind met mazelen kan ten vroegste 4 dagen na het verschijnen van de rode uitslag, terug naar het kinderdagverblijf of naar school. Omdat mazelen zeer besmettelijk zijn, zelfs voor het verschijnen van symptomen, zal dit het verspreiden van de ziekte niet tegenhouden. Na besmetting duurt het 10 tot 14 dagen voordat men ziek wordt.
 
De vaccinatie tegen mazelen is opgenomen in het vaccinatieschema op een leeftijd van 12 maanden met een herhaling op een leeftijd van 7 tot 9 jaar. Het vaccin is een drievoudig combinatievaccin tegen mazelen, bof en rodehond. 
Ben je geboren na 1970 en voor 1995, heb je geen mazelen doorgemaakt en werd je niet of slechts één keer gevaccineerd, dan vraag je best aan je huisarts om je te laten vaccineren. In Vlaanderen krijg je gratis het mazelen-bof-rubella-vaccinatie (MBR) aangeboden via de huisarts. Na 2 MBR-vaccinaties met minimaal een maand interval ben je volledig gevaccineerd.
Jongvolwassenen die niet of onvolledig gevaccineerd werden en de ziekte niet doormaakten, moeten een vaccinatie overwegen wanneer ze reizen naar landen waar mazelen veel voorkomt, wanneer ze kinderen wensen. Vrouwen mogen tijdens de eerste maand na deze vaccinatie niet zwanger worden. Zwangere vrouwen krijgen het vaccin best niet.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol kinderen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller voor baby's en kinderen. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: