Osteoporose

Populaire productcategorieCalcium | Vit D | Vit K
Osteoporose

Botontkalking wordt gekenmerkt door een te lage botmassa en aantasting van het botweefsel. De botten breken makkelijker, vaak al bij een lichte val of zelfs spontaan. Leefstijl speelt een belangrijke rol, beweeg voldoende en eet gezond.

Specifieke vragen?
Wat is osteoporose?

Osteoporose is een aandoening van het skelet, die wordt gekenmerkt door een lage botmassa en microarchitecturale achteruitgang van het botweefsel, waardoor de botten brozer worden en gemakkelijker breken. We spreken van een ‘te lage botmassa of osteoporose’ als de botdichtheid beduidend lager is dan de gemiddelde botdichtheid van de gezonde twintig tot dertigjarige.

botontkalking
Figuur 1: Normaal bot vs. osteoporosebot

Bij gezond, jong bot is aanmaak en afbraak in balans. De piekbotmassa, de grootste hoeveelheid bot van een individu gedurende het leven, wordt tussen 20 en 30 jaar bereikt. Die piekbotmassa wordt voor 50-80% genetisch bepaald; geslachtshormonen, lichaamsbeweging, calcium, vitamine D en gezondheidstoestand bepalen de rest. Na het bereiken van de piekbotmassa begint de afname van de botdichtheid. Er treedt dan bij mannen en vrouwen een achteruitgang op van gemiddeld drie tot vijf procent per tien jaar. Afname van oestrogeen (= vrouwelijk hormoon) rondom de menopauzeleeftijd is verantwoordelijk voor een extra afname van de botdichtheid bij vrouwen (ongeveer twee procent per jaar, gedurende vijf tot tien jaar). Daarna bedraagt het botverlies ongeveer tien procent per tien jaar (en is weer gelijk aan de afname bij mannen). Na het 75’ste levensjaar bedraagt het verlies ongeveer drie procent per tien jaar.

Osteoporose, of botontkalking, is dus een aandoeding die gekenmerkt wordt door een te lage botmassa en aantasting van het botweefsel. De botten zijn minder sterk geworden, waardoor ze makkelijker breken.  Vaak al bij een lichte val of zelfs spontaan. Vooral breuken van de pols en heupen komen veel voor. Het herstel van een polsbreuk kan weken tot maanden duren. Bij een heupfractuur is bijna altijd een operatie nodig met daarna een maandenlange revalidatie. Osteoporose tast ook soms de ruggenwervels aan waardoor deze kunnen inzakken. Er kan dan rugpijn ontstaan, die meestal langzaam vanzelf verdwijnt.  Ingezakte wervels kunnen tot een kromming van de rug leiden en de lichaamslengte neemt ook wat af.

Osteoporose is een vaak voorkomende aandoening, voornamelijk bij mensen ouder dan 55 jaar. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.

Osteoporose kan niet worden genezen. Het is wel mogelijk de achteruitgang van de botsterkte te remmen en vaak zelfs iets te herstellen. De aandoening wordt behandeld met medicatie. 

Lees meer

Lees minder

Calcium3 Producten

Calcium is een essentieel element en vooral bij oudere personen zou de dagelijkse inname vaak onder de behoefte liggen. De dagelijkse calciumbehoefte bij personen ouder dan 65jaar is 500mg – 1500mg calcium per dag. Een dosis van 500 tot 1000 mg calcium als supplement wordt daarom ook aanbevolen. Een deel nemen we sowieso met de voeding op. Er wordt aangeraden niet hoger te doseren dan 1500 mg/d. Eigenlijk wordt een supplement best reeds ingenomen vanaf de leeftijd dat de botafbraak het wint op de botaanmaak; m.a.w. vanaf 30 à 35 jaar! Uiteraard blijft een calciumrijke voeding vanaf jonge leeftijd belangrijk.

Welke vorm van calciumzout (calciumcarbonaat en calciumcitraat) men gebruikt heeft niet zoveel belang. Enkel aan patiënten die maagzuurremmers innemen wordt aanbevolen om calciumcitraat in plaats van calciumcarbonaat toe te dienen om een goede opname van calcium in het bloed te hebben.

De toediening moet niet noodzakelijk ’s avonds gebeuren. Calciumcarbonaat wordt best bij de maaltijd genomen, calciumcitraat kan bij of buiten de maaltijd worden ingenomen. De kans op botafbraak is namelijk groter wanneer je niet beweegt. Indien er echter op dat moment voldoende calcium in het bloed aanwezig is zullen de botafbrekende cellen minder geneigd zijn om calcium uit het bot te gaan halen (en dus het bot af te breken).

Calcium wordt best gecombineert met vitamine D.

Vitamine D
bepaalt de mate van calciumabsorptie in de darmen en is noodzakelijk voor een optimale spier- en zenuwfunctie. Vitamine D tekort komt veelvuldig voor bij vrouwen na de menopauze. Voornaamste oorzaken voor vitamine D tekort zijn onvoldoende vitamine D in de voeding, te geringe blootstelling aan zonlicht en afnemende vitamine D synthese in de huid met het stijgen van de leeftijd.

 

CACIT 1000 MG 30 BRUISTABL (geneesmiddel)
CACIT 1000 MG 30 BRUISTABL (geneesmiddel)
CACIT 1000 MG 30 BRUISTABL (geneesmiddel) 15,10 € Reserveer
CACIT 500 MG 20 BRUISTABL (geneesmiddel)
CACIT 500 MG 20 BRUISTABL (geneesmiddel)
CACIT 500 MG 20 BRUISTABL (geneesmiddel) 5,50 € Reserveer
CALCICHEW 500 MG 120 KAUWTABL                    (geneesmiddel)
CALCICHEW 500 MG 120 KAUWTABL (geneesmiddel)
CALCICHEW 500 MG 120 KAUWTABL (geneesmiddel) 27,61 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën