Lui oog

Lui oog

Om een scherp zicht te ontwikkelen is het erg belangrijk dat de verbinding tussen het oog en de hersenen gestimuleerd wordt. Soms is deze verbinding bij het ene oog beter aangelegd dan bij het andere oog. Het andere oog wordt dan lui.

Specifieke vragen?
Wat is een lui oog?

Een lui oog is een oog dat niet goed ziet. Doorgaans is één van beide ogen lui, slechts heel uitzonderlijk komt een lui oog aan beide ogen voor.

Om een scherp zicht te ontwikkelen is het erg belangrijk dat de verbinding tussen het oog en de hersenen gestimuleerd wordt. Soms is deze verbinding bij het ene oog beter aangelegd dan bij het andere oog. De signalen die van het goede oog komen zijn veel duidelijker dan deze van het slechte oog. Daarom kiezen de hersenen ervoor om enkel het goede oog te gebruiken. Het slechte oog wordt steeds minder gebruikt en krijgt het lastiger om te zien, het wordt lui.

Een lui oog kan behandeld worden met een bril, een oogpleister of een combinatie van beiden. Met een bril kunnen oogafwijkingen zoals bijziendheid en verziendheid gecorrigeerd worden. Wanneer het ene oog scherper kan zien dan het andere, wordt het goede oog afgeplakt (occlusie).  Het slechte oog moet dan wel gebruikt worden, het wordt zo gestimuleerd en gaat beter kunnen zien. In sommige gevallen worden oogdruppels voorgeschreven voor het goede oog. Deze zorgen ervoor dat het goede oog minder goed kan zien, zodat het slechte oog verplicht wordt om te kijken.

Een lui oog kan behandeld worden tot de leeftijd van 8 à 10 jaar. Daarna is het zicht volledig ontwikkeld en is er geen verbetering meer mogelijk. Het is daarom van groot belang dat een lui oog vroeg ontdekt en behandeld wordt.

Mogelijke signalen van een lui oog zijn:

  • het uitblijven van oogcontact bij baby’s ouder dan 6 weken;
  • makkelijk struikelen, moeilijk naar iets kunnen grijpen (slecht dieptezicht);
  • scheel kijken (beide ogen kijken niet dezelfde kant op).

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: