Fenomeen van Raynaud

Populaire productcategorieStoppen met roken
Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen treedt op in korte aanvallen. Deze worden meestal uitgelokt door kou of hevige emoties. De vingers/tenen kleuren eerst wit, gevolgd door tintelingen en pijn. Het fenomeen kan ook secundair optreden, als het gevolg van een andere aandoening.

Specifieke vragen?
Wat is het fenomeen van Raynaud?

Bij het fenomeen van Raynaud vernauwen de kleine bloedvaten in de vingers en tenen in bepaalde situaties. De bloedstroom wordt belemmerd waardoor de vingers en tenen verkleuren en pijn gaan doen. Het fenomeen treedt op in korte aanvallen. Een aanval wordt meestal uitgelokt door kou of hevige emoties. Ook het  werken met trillende voorwerpen, zoals een boormachine, kan een aanval uitlokken.

Tijdens een aanval kleuren de vingers/tenen eerst wit. Na enkele minuten neemt de doorbloeding weer toe en kleuren de vingers/tenen blauw en daarna rood. De vingers/tenen voelen koud aan, het gevoel is verminderd en er kan hevige pijn optreden. Vervolgens  ontstaat er een tintelend gevoel en kan men last krijgen van een zwelling en nog meer pijn. Klachten komen  voornamelijk voor in de vingers en tenen maar kunnen ook optreden in het puntje van de neus of de oren.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën