Cataract

Cataract

Wanneer cataract hinderlijk wordt bij dagelijkse activiteiten, is behandeling enkel mogelijk via een operatie. Bij een operatie wordt de ooglens vervangen door een kunstlens. Zonder behandeling kan cataract uiteindelijk leiden tot blindheid.

Specifieke vragen?
Wat is cataract?

Cataract, of grauwe staar, is een oogaandoening waarbij de lens van het oog vertroebeld. Het zicht wordt minder scherp en kleuren worden grauwer waargenomen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • wazig zien (mistig beeld);
  • dubbel zien met één oog;
  • bij schemerlicht minder details zien;
  • verminderd verzicht;
  • veranderde kleurwaarnemingen;
  • lichtgevoeligheid;
  • verblindend effect bij felle lichten (bijvoorbeeld koplampen auto).

Cataract is een leeftijdsverschijnsel en is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid boven de leeftijd van 55 jaar. Eens de ziekte aanwezig is, kan het zicht erg snel verslechteren, of net traag achteruitgaan over verloop van meerdere jaren. In het beginstadium zijn er weinig klachten.

Wanneer de aandoening hinderlijk wordt bij dagelijkse activiteiten, is behandeling enkel mogelijk via een operatie. Bij een operatie wordt de ooglens vervangen door een kunstlens. Zonder behandeling kan cataract uiteindelijk leiden tot blindheid.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën